Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха промени в Закона за отбраната и въоръжените сили

| обновено на 20.03.15 в 12:39
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие окончатело промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, които улесняват създаването на координационен център на НАТО в София. С промените се разрешава военнослужещи и цивилен състав от България да участват в състава на международна организация.

Координационният център на НАТО у нас ще заработи още в края на тази година, заяви в кулоарите на Народното събрание министърът на отбраната Николай Ненчев. Центърът е част от плановете на няколко държави за засилване на ролята на Алианса заради кризата в Украйна. Решението за разполагането му беше взето на среща на върха в Уелс миналата година. В центъра, който ще бъде в Горна Малина, се очаква да работят около 40 души, половината от които българи.

Ние изграждаме няколко центъра. Координационният център, който ще бъде в Министерството на отбраната -2, както ние му казваме, вероятно в рамките на юни - юли ще бъдем готови с ремонтните работи и предполагам, че в края на годината той реално ще започне да функционира.

Ненчев коментира, че досега нямало възможност да командироват български военнослужещи в международни организации, но с приетите промени в Закона за отбраната това вече ще е възможно.

Имахме една невъзможност до този момент да командироваме, да комплектоваме български военнослужещи в каквито и да е международни организации, благодарение на комисията по отбрана, която си свърши работата, разбира се и на нашите специалисти, Законът е факт, за което благодаря.

Министърът на отбраната не даде категоричен отговор как вървят разговорите в кабинета за назначаването на Йордан Бакалов за шеф на военното разузнаване. Още вчера Николай Ненчев посочи, че би обмислил всяка кандидатура, която постъпи, но не е склонен да приема, че във военното разузнаване трябва да работи непременно човек от кариерата.

Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за бежанците, които ще позволят прилагането на европейски директиви за по-лесен достъп до образование, правосъдие и здравни грижи. Депутатите отхвърлиха предложението на „Атака“ за експулсиране на незаконно влезлите и временно пребиваващите имигранти, след края на конфликта, от който бягат.

Депутатите отново отложиха обаче прегласуването на текст от промените в Закона за защита от дискриминация. Текстът забранява пряката и непряката дискриминация в случаите на промяна на пола. Още в четвъртък по решението имаше бурни дебати в залата, а при гласуването текстът не беше подкрепен. В началото на днешното пленарно заседание заместник-председателят на комисията по правата на човека Тунчер Кърджалиев каза, че отказът от текста е отказ от въвеждането на европейско законодателство.

Мен много ме учуди метаморфозата в ГЕРБ. На първо гласуване вие подкрепихте този законопроект, а сега бламирахте не просто МС и Бойко Борисов, бламирахте един текст, който определя част от европейския път на Република България. Сигурен съм, че когато премиерът се върне от Европа и му докладват, че на база за този гаф ще има санкции и ще се случи онзи анекдот "Когато фактите говорят, Боговете мълчат" - Когато Бойко Борисов говори, фактите мълчат, каза Тунчер Кърджалиев.

Във времето за парламентарен контрол на депутатски въпроси ще отговарят вицепремиерът Томислав Дончев и още 10 министри. Най-много са питанията към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44