Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е доволна от постигнатите от Европейския съвет договорености за бъдещия енергиен съюз

Снимка: БГНЕС

България е доволна от постигнатите от Европейския съвет договорености по отношение на бъдещия енергиен съюз. Това обяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов, който очаква страната ни да получи и финансова подкрепа за интерконектора с Гърция.

По най-спорния въпрос, дали Европейската комисия да има контрол над газовите договори на страните-членки и с държави извън Съюза, е бил намерен необходимият баланс,  смята Бойко Борисов: Държавните договори ще се обявяват пред Европейската комисия, частните - между частни компании, до нивото на търговската тайна.

Контролът "Брюксел" на този тип договори е в интерес на страната ни, ако обществените поръчки за "Южен поток" бяха проведени според правилата, нямаше да се стигне до сегашната ситуация, каза още Борисов: България е пример за борба с корупцията, пък и с желание да има прозрачност по всички договори, затова ние ги подкрепяме с две ръце.

По повод постигнатото снощи съгласие икономическите санкции срещу Русия да отпаднат едва когато е налице пълно прилагане на споразумението от Минск, Бойко Борисов коментира: Рабира се, не сме доволни от това, че продължава конфликтът и санкциите ще продължат до момента, до който вече няма жертви и се оттеглят и двете страни така, както е подписано споразумението.

Българският министър-председател съобщи, че бил сред недоволните, както и че поредната среднощна среща за спасяването на Гърция е била проведена в тесен формат без участието на всички държавни и правителствени ръководители: България е пряко заинтересована да знае какво и да участва, ако щете, в процеса в Гърция. Над три процента от нашия банков сектор са гръцки банки. Не ви ли интересува те в какво състояние са?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44