Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Самоков искат референдум за изграждането на регионалното депо за отпадъци

Снимка: БГНЕС

Жители на Самоков настояха за референдум за изграждането на регионалното депо за отпадъци край града. Инициативен комитет от години изразява несъгласие с избора на мястото, на което ще се построи. Министърът на околната среда Ивелина Василева увери, че строителството на депото за отпадъци няма да навреди на околната среда. Парите са осигурени от европейската програма "Околна среда". 

За изграждането на депото за отпадъци край Самоков са отпуснати около 9,5 милиона лева. Започнало е строителството само на една от клетките. Притеснението на част от жителите на Самоков е, че ще бъде замърсена питейната вода.

Там, където ще се намира клетката, отгоре идва една страхотно влажна зона - лято и зиме. Там ври. Вреше и преди да навали големия сняг. За контрол говорим. Още не е започнало изграждането, а в рамките на празничните дни ние заловихме подизпълнителят как ровичка в Искъра, на 100 метра от пречиствателната станция и кара на депото инертен материал, защото му трябва тази кал там да я покрие, обясни един от местните жители.

Ще следим всяка една стъпка от изпълнението. И чрез контролните си органи и Регионалната инспекция по околна среда и води, "Басейнова дирекция", и чрез екипите, които следят изпълнението на оперативната програма, да не се допускат нарушения, увери жителите на Самоков министърът на околната среда Ивелина Василева.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев коментира, че площадката, на която ще се изгражда депото за отпадъци край Самоков, е избрана при предишното ръководство.

Аз наистина се доверявам на тези институции, които са прегледали екологичните оценки, ОВОС-ите и всичко друго, и казват, че всичко е окей. За това сме се доверили съответно и на надзорници, експерти, авторски надзор, всички, които има, сме ги обединили, за да може наистина да се получи един качествен и добър проект, който по никакъв начин да не застрашава нашето население, посочи Георгиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44