Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловеч почетоха паметта на стотиците избити в лагера "Слънчев бряг“

| обновено на 21.03.15 в 20:20
Снимка: архив

Десетки граждани и представители на десни политически партии се поклониха пред паметта на жертвите от лагера на смъртта "Слънчев бряг“ край Ловеч, където без съд и присъда от комунистическия режим са убити стотици невинни хора между 1959-а и 1962-ра година. Лагерът е закрит след като избягал затворник разказва за тежкия режим там.

Ловчанският митрополит Гавриил отслужи панихида, а на паметната плоча на кариерата бяха поднесени венци и цветя.

75-годишният Кольо Вутов от луковитското село Торос всяка година идва на поклонението:

Много пъти съм се замислял и, честно казано, ми е идвало, никога да не си спомням, защото ми става тежко.

Той разказа за нечовешките условия в лагера и за зверските престъпления на надзирателите.

Там бяха помещенията за спане. Беше един сайвант, по един камък за възглавница, превързана палка на ръката с 20-сантиметров синджир и една стоманена лента, подострена от двете страни. Той имаше адет да отваря нощно време, да удуши някого, както спи. Тук лопата не съществуваше. Тук се работеше само с ръце. Докарваха момичета, че била с къса поличка, или с дънки. Ти си готов за лагера.

И до днес Кольо Вутов продължава да търси истината за лагера. Писал е писма до прокурори и институции. Резултат няма. Осъдени също. Но не смята да се отказва.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44