Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови свлачища се активизираха и затвориха пътища в страната

| обновено на 21.03.15 в 12:16
Снимка: БГНЕС
Стотици тонове скална маса и пръст са се свлекли в района на пътя Варвара - Велинград, близо до гара Цепина. Сигналът за свлачището е постъпил малко преди 04.00 часа тази сутрин. Пътят е затворен.

За късмет в района на активирането на свлачището не е имало автомобил на пътното платно. В противен случай е можело да има и пострадали хора, каза говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.

Скалната маса е в голямо количество и нейното почистване ще отнеме време. Районът на свлачището е малко след Варварските минерални бани. Рано тази сутрин  в района е качена тежка техника, която да извърши почистването.

Предполага се, че пътят ще бъде отворен късно тази вечер или през нощта. Пътят Варвара - Велинград е затворен и в двете посоки. Въведен е обходен маршрут през Пазарджик - Пещера - Батак - Ракитово - Цигов чарк и Велинград.

Има малко свлачище и между Велинград и Юндола, но там пътят е отворен в едната лента. Водачите трябва да се движат със съобразена скорост и повишено внимание.

Ново свлачище се активира по пътя за Асенова крепост. Пропаднали са около 20 метра от банкета. Мястото се намира на 200 метра под крепостта. Участъкът е сигнализиран с предупредителни ленти. Пътят не е затворен за пешеходци и автомобили. За да се предотврати откъсване на пътното платно, се налага спешно укрепване. Проектантски екип извършва заснемане и проучване на терена, заяви заместник-кметът на Асеновград Пламен Йончев:

Там трудно ще бъде изградена и подпорна стена, тъй като е много отвесно. Най-вероятно ще минем към пилотно фундиране, тъй като нямаме никакво време и по всяка вероятност още от другата седмица или след 10 дни ще започнем работа, като евентуално ще се пренасочат средства от друг обект. Няма време да се чака Комисията по възстановяване и подпомагане да вземе решение към МС.

Две активни свлачища затрудняват движението по пътя Дупница - Кюстендил. Едното е преди отклонението за село Долна Козница, а другото е в местността ”Черна нива”. Опасните отсечки са обозначени с пътни знаци. Остава в сила ограничението за преминаване на товарни автомобили над 12 тона по пътя Коняво - Бобов дол, информират от Областно пътно управление - Кюстендил.

Междувременно от МОСВ предупредиха, че днес и утре се очаква повишение на нивата на реките в по-голямата част от страната. Причината са влажните почви, частичното снеготопене и очакваните валежи от дъжд и сняг.  Водните количества в реките в почти цялата страната са над праговете за високи води. Нивото на река Тунджа при Елхово е над оранжевия праг за риска от тревога. Прогнозата е, че плавно ще се понижава, но ще остане над оранжевия праг.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44