Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят Варвара-Велинград, затрупан от 3000 тона скали, продължава да бъде затворен

Снимка: БГНЕС

Продължава разчистването на свлачището в района на пътя Варвара-Велинград. За набелязването на мерки за обезопасяваве на района там пристигнаха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и изпълнителният директор на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров

3000 тона скална маса се е срутила на пътя Варвара-Велинград и в момента, с помощта на тежка, техника теренът се разчиства. Извършва се и обрушване на скалите, които са потенциална заплаха за нови срутвания, заяви министър Павлова и допълни:

Имаме активирани свлачища, срутища или пропадания на пътища на територията на няколко области - Благоевградска, Смолянска, Пазарджишка и Пловдивска област. На територията на цялата страна са над 1900 такива. Разчетите на анализа показват, който е правен от екипа ни със специалистите от БАН, че над 870 млн. лева са необходимите средства. От тях за спешни аварийно-укрепителни дейности са 570 млн. Това означава, че по-големият процент са вече критични и са в такова състояние, което не търпи отлагане. Това, което в момента обаче правим, е там, където е най-проблемно, там където е затворен пътят. Започваме с това да осигурим всички основни пътни артерии и направления да бъдат отворени за движение. В противен случай бихме създали откъснати населени места, без досег. А от тук нататък ще трябва да търсим по-дългосрочно решение. Един от вариантите е финансирането с европейски фондове по линията на програмата за „Околна среда“. За момента това е най-сигурният източник. Там предвидени ресурси са 19 млн. евро.

Очаква се пътят Варвара-Велинград да бъде отворен за движение събота през нощта.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44