Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Не са приемливи предложения свързани със замразяване на сегашната пенсионна система

Снимка: Bulfoto

До края на месеца ще бъде готов проектът за реформа в пенсионната система, обяви в Силистра вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Той очаква проектът да влезе за обсъждане в парламента в началото на май. Проектът за реформа в пенсионната система, съдържа над 30 мерки. Те ще бъдат подложени на публично обсъждане и ще се дискутират със социалните партньори, коментира Ивайло Калфин. 

Не са приемливи предложения, свързани със замразяване на сегашната система и това го знаят даже депутатите, които го предлагат. При сегашната демографска картинка, ако запазим сегашната система, след 10-15 години, действително обричаме хората на съвсем мизерни пенсии.

Увеличаването на пенсионната възраст е неизбежно, но трябва да става плавно, смята министърът. 

Целта е за трета категория труд-65 години, като за мен, това би трябвало да се случва достатъчно плавно. Вървим към още един път оглеждане на всички възможности за ранно пенсиониране. През 2014-та година, средната възраст за пенсиониране е 57 години и 4 месеца. Тя е доста ниска. В мерките вървят предложения за по-ранно пенсиониране на този, на който не му достигат години. Също така търсим възможности за увеличаване на вноските. Това, което аз предлагам е по-плавно, но по-дълъг период.

Министър Калфин очаква реформата да стане факт, преди началото на лятната ваканция на депутатите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44