Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново отбелязва своя празник

Снимка: Венета Николова

Велико Търново празнува днес. В Старата столица честват победата на Цар Иван Асен от 1230-та година, в резултат на която България разширява границите си до три морета
Традиционно празникът започна с литургия в църквата "Свети Черидесет мъченици", вдигната от цар Иван Асен Втори в прослава на победата при Клокотница. От 10.30 часа е шествието с портретите на благодетелите на Велико Търново, а след него тържественото заседание на Общинския съвет.

От днес започват проявите, посветени на 830 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възстановяването на българската държава с представянето на новия спектакъл "Величието на Асеневци", съобщи ръководителят на Общинската дирекция "Култура" Нелина Църова
В района на художествена галерия "Борис Денев" се създава чисто нов спектакъл в 3D - мапинг шоуто "Величието на Асеневци" с фойерверки. Пред погледите на гражданите ще оживее средновековният град. Сградите ще се издигнат върху релефа, който днес виждаме. Ще бъде представена коронация на български цар, ще бъдат представени битки, водни и огнени стихии"

В празнични ден Регионалният исторически музей ще представи нови туристически атракции в средновековната крепост "Царевец" и ще предложи на жителите и гостите на града безплатни пешеходни турове, наречени "Величието на Търновград".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44