Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново почита победата на цар Иван Асен II при Клокотница

3
Снимка: Катя Чорова

Велико Търново днес чества значимо събитие от българската история. Традиционният празник на града е посветен на победата на цар Иван Асен II при Клокотница през 1230-та година.

Празникът на Велико Търново винаги започва от църквата "Св.Четиридесет мъченици", защото тя е посветена на победата при Клокотница, каза кметът Даниел Панов:

Преди 785 години славният български цар Иван Асен II спечелва битката, която променя българската история. Границите на България стигат до Егейско и до Адриатическо море.

СнимкаПредседателят на Народното събрание Цецка Цачева се включи в традиционното празнично шествие:

Търновци първи в България осъзнават необходимостта от празник на града си, избират деня, в който Цар Иван Асен II разгромява армията на солунския владетел Теодор Комнин. Може да се каже, че това е първият български национален празник. 

Великотърновският митрополит Григорий отслужи празничен благослов.
Довечера за пръв път ще бъде представено новото 3D мапинг шоу, наречено "Величието на Асеневци".  

/Снимки: Катя Чорова/

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44