Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Световният ден за борба с туберкулоза. Безплатни прегледи се извършват в цялата страна

| обновено на 24.03.15 в 08:58

Кампания "Седмица на отворени врати" за безплатни прегледи за туберкулоза се открива в цялата страна. Днес отбелязваме Световния ден за борба с туберкулоза. Мотото е "Открий, лекувай, излекувай всеки".

От днес до края на седмицата в 24 болници в страната ще преглеждат безплатно за болестта. Инициативата е организирана от здравното министерство и Програмата "Подобряване на контрола на туберкулозата в България".

Около 25 заболели от туберкулоза на 100 000 души, сочи статистиката за разпространението на заболяването в България. Тенденцията е броят на заболелите устойчиво да намалява през последните години, като за 2013-а година болните са били с 15 процента по-малко от предходната 2012-а година. Страната ни обаче все още е на едно от първите места по разпространение на болестта. Диагностиката, лечението и профилактиката у нас са безплатни за всички, независимо от здравноосигурителния им статус. Всяка година около 30 000 души от уязвими групи преминават скрининг по програма, финансирана от глобалния фонд за СПИН, туберкулоза и малария.

Безплатни профилактични прегледи ще извършва екипът на Белодробната болница в Габрово до края на седмицата. Прегледите за жителите на областта ще се провеждат в диспансерния кабинет в Консултативната поликлиника. Часовете за прием за днес, четвъртък и петък, са от 13.30 часа до 15.00 часа, а в сряда – от 9.00 часа до 11.00 часа.

Специалистите напомнят, че практически всеки от нас се среща с туберкулозни бактерии, но една малка част заболяват. Повечето от хората остават само носители и никога не развиват заболяването, което засяга главно дихателните органи. Статистиката сочи, че в Габровска област делът на носителите и заболелите от активна туберкулоза е сравнително голям спрямо стойностите за страната. Новооткритите случаи за миналата година са 57.

36 нови случая на туберкулоза са открити в област Сливен през 2014-а година. По повод днешния Световен ден, изпълнителният директор на областната болница д-р Васислав Петров изрази притеснение от отказите на родители да ваксинират децата си.

Община Нова Загора държи първенството в Сливенска област по ръст на заболяванията от туберкулоза. Най-засегнати са хората от 45 до 49 години, следвани от 35-39-годишните. Главният епидемиолог на Регионалната здравна инспекция д-р Петя Михайлова припомни, че най-добрата мярка за предпазване от туберкулоза е имунизацията. 98 на сто от новородените са имунизирани. При голяма част от необхванатите родителите отказват имунизация. При учениците на 7, 11 и 17 години се наблюдава снижаване на обхвата с проба "манту" заради неритмични доставки на БЦЖ ваксина през 2014-а година. Поради затруднения в снабдяването на личните лекари имунизациите при тях са снижени с 3/4 на сто. Директорът на областната болница апелира към родителите да обърнат сериозно внимание на имунизацията. Отказът от имунизации, според него, може да се превърне в нарастващ проблем. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44