Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болните от туберкулоза у нас са били 1871 през миналата година

Критичен брой заболели има в шест области

| обновено на 24.03.15 в 15:56
Снимка: БГНЕС

През 2014-а година болните от туберкулоза в България са били 23-ма на 100 000 души. В шест области има критичен брой заболели от туберкулоза, отчетоха от Националната програма за борба с болестта.

Общият брой на болните от туберкулоза за миналата година е 1871. Около 10% от тях са деца. За страната ни това е позитивна статистика. Отчита се намаление на заболелите за 2014-а година с 3% в сравнение с 2013-а година. Равнището на заболяемостта в България обаче е с около 70% над средното за Европейския съюз.

Д-р Тонка Върлева, която е директор на програмата за борба с туберкулозата към Министерството на здравеопазването, представи статистиката:

През 2014-а година заболяемостта е достигнала 22,7 на 100 000 души. От 3 до 4-5% имаме в последните години намаление на заболяемостта от туберкулоза.

Област Враца е регионът с най-много болни от туберкулоза у нас - 44 на 100 000 души. Над 30 на 100 000 е коефициентът на заболелите и в областите Видин, Монтана, Кюстендил, Перник, Габрово и София област.

Противно на всеобщото схващане, хората, които се разболяват не са само от рисковите групи, които живеят в бедност. Това са и хора, подложени на силен стрес. Фактори могат да бъдат и повишената слънчева активност, както и силната гъстота на населението.

Висок остава обаче броят у нас на хора с т.нар. "резистентна туберкулоза", която не се повлиява от предписаните медикаменти. Често до резистентност се стига, когато пациентът не е спазвал предписаното лечение.

Заради спецификата на заболяването лечението е безплатно за всички, без значение дали са здравно осигурени, или не. Част от дейностите и лекарствата се заплащат от Глобалния фонд за СПИН, туберкулоза и малария.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44