Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

LIC-33 купува за 1 евро 43% от БТК

Инвеститорите гарантират изплащането на 900 милиона евро дългове към банки

Мажоритарният дял от активите на БТК е придобит от групата LIC -33 само за едно евро. Става дума за 43-те процента, притежавани досега от банкера Цветан Василев. Това обяви Пиер Луврие, който заяви, че е единственият от шестимата съдружници, инвестирал досега средства. Групата се появи днес за първи път публично, след като обяви, че купува оператора "Виваком" и още 5 дружества. В нея участват още петима съдружници, които Луврие нарече "свои съмишленици и консултанти". Той подчерта, че те действат като самостоятелно дружество и няма споразумение за обратно изкупуване. Луврие подчерта, че единственият акционер в групата LCI - 33 е той.

Цената на закупуване е едно евро. Ние сме партньори, работим заедно, но нямаме съвместни бизнеси. Нашата цел е да платим 900 милиона евро, които са на българските данъкоплатци. После ще преструктурираме затруднените дружества. Механизмът на финансиране е простичък - ще направим анализ на дълга, нашите адвокати ще се срещнат със синдика на КТБ, ще установим точната сума и оттам нататък ще работим по законов път с международни банки и финансови институции.

Инвеститорите заявиха, че гарантират изплащането на 900 милиона евро дългове към банки, между които и КТБ. Групата LCI - 33 обяви, че иска за дълго да остане в България и да инвестира още в националното управление "Радио и телевизионни системи", във военния завод "Дунарит" и в First Digital, GARB и AvioNams, където ще станат собственици на 100% от активите.


От пресцентъра на правителството съобщиха, че кабинетът "наблюдава с подчертано внимание" всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с КТБ и Цветан Василев. Правителството призовава инвеститорите от групата LIC-33 да предоставят официална информация за произхода на парите, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица на територията на Република България. Едва след това държавните представители ще влязат в контакт с тях, пише още в съобщението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44