Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България продължава да е сред водещите в негативната статистика за жертвите по европейските пътища

Снимка: БГНЕС

Страната ни продължава да е сред водещите в негативната статистика за жертвите по европейските пътища. При представянето на данните за 2014-а година еврокомисарят по транспорта Виолета Булц коментира, че вероятността да намериш смъртта си на пътя в България е три пъти по-голяма, отколкото във Великобритания.

През миналата година загиналите при пътни злополуки у нас са били 90 на милион население, което ни подрежда на трето място в Евросъюза заедно с Литва - с малко по-лоши показатели са само Румъния и Латвия. Най-малко смъртни случаи при катастрофи е имало в Малта, Холандия, Швеция, Великобритания.

За страната ни прави впечатление, че след няколко години на спад, през 2014-а отново е регистрирано увеличение на броя на жертвите при пътни инциденти. Общоевропейската тенденция е в обратна посока, като през миналата година загиналите са били средно 50.5 на милион. Европейската комисия си поставя за цел да намали максимално броя на смъртните случаи, като за целта, наред с другите мерки, се предвижда и преразглеждане на правилата за безопасно управление на пътната инфраструктура.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44