Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската православна църква отбелязва големия Богородичен празник Благовещение

| обновено на 25.03.15 в 12:30
Снимка: wikipedia.org

Днес Българската православна църква отбелязва големия Богородичен празник Благовещение. По този повод патриарх Неофит отслужи празничната Света литургия в старинния столичен храм "Св. София – Премъдрост Божия" в съслужение с митрополити от Светия синод. Литургията завърши с многолетствие и благословение патриарх Неофит. Много миряни се събраха днес в старинния столичен храм, за да участват молитвено в празника.

Всички християни, без значение дали са православни, католици или протестанти, отбелязват днес един от най-големите и хубави Богородични празници – Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството. Според Свещеното писание на този ден свети Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божи, Иисус Христос. За него най-точно се разказва в евангелието на свети Лука. Празникът Благовещение е утвърден от Православната църква през 7-и век и е част от Великденския празничен богослужебен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25-и март. Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.

Днешният църковен празник Благовещение преди девети септември 1944 година се е празнувал масово като Ден на майката. За традициите, с които се отбелязва празникът във Враца, разказва Весела Пелова, главен експерт от държавния архив в града:

Празникът е бил празник на майките и децата, празник на учениците, празник на бъдещите майки. Благотворителните дружества са организирали няколко дни, през които членките на дружеството са изнасяли сказки за просвещение на бъдещите майки, за да им бъдат в помощ. Организирали са за благотворителните си цели томболи, с които са събирали средства за бедните майки. Ако трябва да подредим празника така, както са го преживявали врачани някога, децата се отвеждат в църква, където присъстват на църковната служба, с проповед, която е подходяща за тяхната възраст. Самите деца много са обичали да подготвят детски утра, оперетки. Качеството на този празник, наистина е било на много високо ниво.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44