Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 19-ия ден след снежниото бедствие в Смолянска област 8 селища все още са на агрегати

Снимка: Радостина Чернокова
След снежното бедствие в Смолянска област все още осем селища в региона на Смолян, Рудозем и Баните се захранват с агрегати.


На 19-ия ден след виелиците, все още има райони, които са на агрегат. Това са Боево, Две тополи, Гарабина, Кременик, Киселчово, Ючура и махалите Бърдо и Върбови къшлии, каза на пресконференция Костадин Величков, член на управителния съвет на директорите в EVN:

В момента работят, нашите екипи продължават и ще работят, докато възстановим мрежата. В района на Две тополи все още няма път, но работим с ратрак. Въпросът е, че и ратракът не може да върви върху падналите дървета и повечето на снегоходки, на ръка. Хората няма да ги оставим без електрозахранване! Като срокове – надяваме се, до края на тази седмица да електрозахраним всички места от електромрежата, ако нещо пак не се случи с времето и допълнителни аварии не възникнат. Смятаме да приключим в петък.

Има над 700 счупени, над 500 усукани или наклонени стълбове. Скъсаните електропроводи са над 240 км. Подменената апаратура е над 7000 броя, сочи справката на EVN. Каква е равносметката, коментира Величков:

На нас ще ни струва около 9 млн. лева. Тези щети няма да се отразят на сметките, защото мрежата е застрахована.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44