Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на Европа алармира за провал в отношението към лишените от свобода и условията в затворите у нас

| обновено на 26.03.15 в 08:06
Снимка: coe.int

Съветът на Европа алармира за продължаващ провал в подобряването на отношението към лишените от свобода и условията в затворите у нас. Комисията за предотвратяване на изтезанията излезе със специално публично изявление по този повод – процедура, към която се пристъпва в изключително редки случаи и която е използвана едва 7 пъти от 1992 година до днес.

Мисиите у нас от последните 20 години показват продължаващо малтретиране на затворници и арестанти от полиция и надзиратели, допускане на насилие между затворници, крайно лоши битови условия и недостатъчни здравни грижи. За някои от тези проблеми Комисията за предотвратяване на изтезанията дори отчита влошаване на ситуацията. По голяма част от препоръките ѝ към българските власти, издавани от 1995 година насам, не са последвани от никакви конкретни действия.

От комисията отбелязват и корупцията в българските затвори, където лишените от свобода плащат на надзиратели, административен или медицински персонал за неща, които им се полагат по закон – или за да получат специални привилегии.

Българските власти са били предупредени още преди година, че ще последва специално публично изявление. Отговорите им не са успокоили тревогите на Съвета на Европа, защото са били неизчерпателни, обяснявали са част от слабостите с действащото законодателство или с бюджетни ограничения и са отрекли наличието на други от посочените проблеми.

Същевременно стана ясно, че положението в затворите, насилието срещу деца в институциите, съдебната реформа и словото на омразата ще са акцентите в годишния доклад на Българския хелзинкски комитет, посветен на състоянието на правата на човека у нас през 2014 година. Той ще бъде представен днес. Подобни анализи Българският хелзинкски комитет публикува от 1993 година насам.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44