Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците за избора на Цветан Цветков за председател на Сметната палата

Снимка: БГНЕС

Цветан Цветков беше избран от парламента за председател на Сметната палата. Той бе предложен от ГЕРБ и Реформаторския блок. Патриотичният фронт оттегли номинацията на Горица Грънчарова-Кожарева за поста. "Атака" и БСП обясниха, че изборът на председател е резултат от политическа сделка.

Дебатите за избор на председател на Сметната палата се фокусираха върху решението на Патриотичния фронт да оттегли кандидатурата. Валери Симеонов каза: Не бива да допускаме избора на председател на Сметната палата да се превръща в поле за политически сражения. Този орган е надпартиен.

Волен Сидеров от "Атака" заяви, че решението на патриотите е като договорен мач: Видяхме ясно как се получава съглашателство, както се прави състезание с един кон.

Новият председател се е ангажирал Горица Грънчарова да стане заместник-председател. От БСП също определиха това като политическа сделка. Георги Кадиев видя даже и намесата на ДПС: Затова направихте тази сделка. Поздравявам колегата Йордан Цонев за това, че те успяха да наложат своята кандидатура, да извият ръцете на ГЕРБ. Това, което се случва днес, е "Сърница - 2".

ДПС никога не е издигало кандидатурата на Горица Грънчарова., каза Йордан Цонев от ДПС и допълни: Гарантирал съм пред парламентарната група на ДПС, че той наистина има професионална компетентност да поеме ръководството на Сметната палата.

Цветан Цветанов от ГЕРБ посочи, че е знаел за намеренията на БСП да подкрепи Горица Грънчарова и попита: Кое е задкулисието? Този орган в продължение на година и половина вие го превърнахте в политически орган. Ние искаме точно това да избегнем.

Мартин Димитров от реформаторите обясни за кандидатурата на Цветан Цветков: Цялата му биография е минала във финансовия контрол. Не е членувал в политически партии, няма зависимости.

Избраният от парламента председател на Сметната палата Цветан Цветков отхвърли съмненията, че ще изпълнява партийни поръчки. В одитиращия орган има и представители на гражданското общество, увери той: Две независими професионални организации ще участват в дейността на Сметната палата. Парламентът има право да назначава комисии, които да проверяват работата на Сметната палата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Цветан Цветков

Депутатите избраха Цветан Цветков за председател на Сметната палата

За нов председател на Сметната палата беше избран Цветан Цветков . Той получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и Българския демократичен център. Част от депутатите от БСП се въздържаха, а "Атака" не участва..

обновено на 26.03.15 в 13:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44