Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК не очаква резки промени в цените на млякото след отпадане на квотите

Фил Хоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по земеделието Фил Хоган не очаква свръхпроизводство и резки движения в цените на млякото след 31-ви март, когато отпадат млечните квоти в Европейския съюз и всяка страна - членка ще е свободна да произвежда количества по своя преценка.

Квотите датират от средата на 80-те години, когато производството на мляко значително надхвърля търсенето. Сега ситуацията е различна и позволява отмяната им, подчерта Хоган:

За пръв път от повече от 30 години насам европейските производители ще могат да се съобразяват само с пазарните фактори. Това се случва в момент, в който световното търсене на млечни продукти расте средно с 2 процента годишно. Затова смятам, че на премахването на ограниченията трябва да се гледа с оптимизъм.

След присъединяването си през 2007-а България използваше най-малко от определената й квота, произвеждайки под 50 на сто от разрешените количества краве мляко. С решението за отпадане на квотите у нас се появиха опасения, че страната ни ще бъде залята с евтина продукция от други държави и това ще намали допълнително ниските изкупни цени за български млекопроизводители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44