Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Гавриил вече е "почетен гражданин" на Ловеч

митрополит Гавриил
Снимка: БГНЕС

Общинският съвет  в Ловеч  удостои  митрополит Гавриил  със званието „Почетен гражданин на Ловеч“. Съветниците приеха единодушно собственото си предложение. 

Митрополит Гавриил получава званието заради активната си  дейност за духовното  развитие на  епархията, както и за възпитанието на децата и младите хора. По негова инициатива е създаден  детско-юношеският църковен хор  "Архангелский глас", възстановено е неделното училище към  митрополията, организирани са  и други  православни образователни и социални инициативи. 

По идея на дядо Гавриил в ловешките училища се въвежда изучаване на религия като свободно избираем предмет. Той осъществи и идеята за построяването на катедралния храм "Св. св. Кирил и  Методий",  в центъра на Ловеч. Откакто е въведен като ловчански митрополит през януари 2001 г.  в епархията са обновени и  ремонтирани много православни храмове.

Ловчанският митрополит ще получи високото отличие на тържествена сесия на общинския съвет на 11 май, когато е празникът на Ловеч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44