Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново свлачище се активизира в района на Кърджали

Снимка: БГНЕС

Ново свлачище се активизира в района на Кърджали. В село Енчец са засегнати над 10 къщи, други 50 попадат в зоната на разлома. Според местните хора дължината на свлачището е близо 2 километра. Те се страхуват да останат в домовете си, а общината е в готовност да ги евакуира.


Свлачището се е появило с дъждовете през февруари, като с топенето на снега процесът отново се активизирал. Засегнато е половината село. Пукнатините в сградите са огромни, а някои от къщите са опасни за живеене, каза кметът Юксел Бекир:
Те са съвсем млади семейства и са доста наплашени, че ще им се срутят къщите.
В Енчец живеят над 1 000 души. Има готовност за евакуация на част от тях, посочи Бекир:
Ученическо общежитие, което може да поеме хора, и разбира се, договорката ми с хотелиерите в Кърджали си остава в сила. Те изявиха готовност да поемат бедстващи хора в хотелите си.

Идната седмица ще бъде направен оглед на свлачището от екип на Минно-геоложкия университет. Само за последните два месеца в община Кърджали са активизирани над 10 свлачища, засега най-голямото е в село Сипей.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44