Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група от Минно-геоложкия университет проучва свлачищата в община Кърджали

Снимка: БГНЕС

Екип на Минно-геоложкия университет започва оглед на свлачищата в община Кърджали, активизирали се след обилните валежи в района.

Целта е да се вземат спешни мерки за тяхното укрепване и да бъде намален рискът за живеещите в опасните зони. Местната управа поиска от държавата над 11 млн. лева за възстановяване на щетите от снежното бедствие в началото на март.

Над 10 са свлачищата в община Кърджали, които се активизираха последните два месеца. Засега най-голямото е в село Сипей. Свлачището продължава да се движи, а за укрепването му общината поиска 9 млн. лева. На 10 км оттам друго свлачище се активизира с топенето на снега. В село Енчец са засегнати 10 къщи, други 50 попадат в зоната на разлома. Пукнатините в сградите са огромни и в тях е опасно да се живее, каза кметът на селото Юксел Бекир. Има готовност за евакуация на потърпевшите семейства, съобщиха от общинската управа.

Свлачището е засегнало и пътя за язовир Кърджали, който е основният маршрут за хиляди туристи. Пострадала е и Националната база за кану-каяк в залива Енчец. В района се намират няколко плаващи ресторанта и рибни ферми, които може да останат без достъп.

Днес обстановката в област Кърджали е спокойна, без валежи, въпреки обявения оранжев код. Следи се нивото на всички реки.

Под постоянно наблюдение са язовирите от каскада Арда.

Спасителните екипи са в готовност да реагират при извънредни ситуации.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44