Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Горанов очаква решение за управител на БНБ до края на април

Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС
Министърът на финансите Владислав Горанов прогнозира, че до края на идния месец ще има решение за нов управител на БНБ. По думите на финансовия министър, кандидатурите на работещите в МВФ Димитър Радев и Николай Георгиев са добър вариант. Горанов допълни, че се водят разговори и с други хора, както и, че за гуверньор на Централната банка няма да се назначава човек от парламента.

Достатъчно сериозна е темата, за да й отделим достатъчно време и да проучим внимателно хората, а и държавата за съжаление не разполага с безброй подготвени хора, които могат да заемат тази длъжност. Водим консултации с няколко човека. В момента, в който имаме координирана позиция, заедно с нашите партньори, а защо не и опозиционните партии, ще предложим такава кандидатура на обсъждане в Народното събрание. Това, което искам да знаете като принципна позиция, е, че за правителството е важно БНБ да е предвидим партньор, а за политическите партии е важно в БНБ да работят професионалисти, които да не допускат повече такива неблагоприятни стечения в банката и финансовата система.

На въпрос, дали държавата проверява сделките с БТК и "Дунарит", Владислав Горанов отговори:
Ами как да провериш едно евро като произход, при положение, че дето се казва би могъл да го получиш на гарата в Брюксел като дарение от някой.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44