Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и САЩ ще работят заедно над създаването на нова космическа станция

Снимка: bg.wikipedia.org

Русия и САЩ ще работят заедно над създаването на нова космическа станция. Проектът ще бъде открит и за други държави, съобщи ръководителят на Роскосмос Игор Комаров.

Новият орбитален комплекс ще трябва да смени сегашната Международна космическа станция, която се очаква да функционира до 2024 година. Игор Комаров съобщи, че, работейки върху новия проект, Роскосмос и НАСА ще унифицират устройствата за скачване, както и други системи на космическите апарати. Двете страни ще работят заедно и върху осъществяването на мисия до Марс. Целта е да се обединят усилията на двете водещи космически държави, за да не се разпиляват средства и ресурси, както и да не се дублира дейността по този амбициозен проект.

За тези съвместни планове беше съобщено по време на пресконференция в Байконур, след успешния старт и скачване на пилотирания кораб "Союз ТМА-16М" с МКС. Новият екипаж се състои от двама руски космонавти Генадий Падалка и Михаил Корниенко и астронавтът от НАСА Скот Кели. Корниенко и Кели ще прекарат в околоземна орбита близо година, като основната им задача е да извършат серия медицински експерименти, чиято цел е да спомогнат за осъществяването на далечни космически полети.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44