Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейства в село Осина бяха евакуирани заради свлачище, има опасност пътят да бъде прекъснат

| обновено на 28.03.15 в 18:35
Снимка: БГНЕС

Три семейства бяха евакуирани от домовете си заради повторно активизиралото се свлачище в село Осина. Реална е опасността единственият път до селото да бъде прекъснат. В началото на февруари свлачище откъсна  на две места парчета от асфалтовата настилка. Още две къщи са застрашени в друго село на община Сатовча - Долен.

Проливните дъждове и бързото снеготопене през последните два дни  са активирали стари и нови свлачища във високопланинската община. Подпочвените води са причинили ново свличане  в село Осина, където преди две години десетки семейства бяха евакуирани.

По най-засегнатите къщи от старото свлачище има по 7-8 до 10 см пропуквания по тях. В очите на хората виждам само страхсподели кметът на селото Славчо Хаджиев.

От 2013 година свлачището в село Осина, което е с площ около 30 декара, е в списъка на Междуведомствената комисия към Министерския съвет, но до момента финансиране за неговото укрепване не е осигурено. От събота сутринта комисия с представители на "Геозащита"-Перник, "Пожарна безопасност и защита на населението“ и от общината преценяват ситуацията на място. Кметът на общината Арбен Мименов е издал заповед  за евакуация на три семейства. Още две къщи са в опасност заради активизирало се свлачище в село Долен:

От няколко дни имаме изключително тежък проблем. Чакаме всеки момент "Геозащита" да даде професионалното си мнение, становище и предписания за това, какво да се прави. В самото населено място има пропадане от около 1 м на земни пластове близо до две къщи., уточни кметът Арбен Мименов.

Общинският щаб за реакция при бедствия ще работи усилено и в неделя, за да подготви документацията за щетите от двете свлачища. В понеделник те ще бъдат изпратени чрез областния управител до Междуведомствената комисия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44