Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно положение беше обявено на гръцкия о. Лерос, критични са нивата на реките Марица и Арда

В Гърция е критично нивото на реките Марица и Арда. Извънредно положение беше обявено на гръцкия остров Лерос.

Проливни дъждове и градушка удариха остров Лерос. Пътищата са наводнени и непроходими, реколтата е унищожена от градушката, на много места силният вятър изкорени дървета. Властите полагат всички усилия,за да запазят живота на хората на острова. Обявено е извънредно положение. Няма пострадали сред жителите на Лерос, заяви кметът Михалис Коляс, но необичайните метеорологични условия нанесоха мащабни материални щети.

Противопожарната охрана отводнява сгради, домове и магазини. В помощ на властите са и доброволци от жителите на острова. Лерос се намира в Егейско море и е част от архипелага Додеканези. В последните години островът привлича и много български туристи. Известен е като "зеления рай на Егейско море".

Трети ден продължава да вали силен дъжд и в Северна Гърция. Покачва се нивото на реките. Струма преля на няколко места. Водата в езерото "Киркини“ премина допустимата граница. Властите в Северна Гърция очакват повишаване на нивото на водите  на Марица и Арда. Вземат се мерки с ограждения на ферми и жилищни сгради.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44