Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози са притеснени от отпадни води на бъдещо депо за смет край Ракитница

Снимка: Венелина Попова

Коалицията „За да остане природа в България“ ще сезира Европейската комисия, ако се окаже, че отпадните води от депото за твърди битови отпадъци край село Ракитница ще се вливат в участък от река Сазлийка, който попада в обсега на екологичната мрежа „Натура 2000“, и ще поискат да бъде спряно финансирането на проекта с европейски средства в размер на 42 милиона лева. 

От екологичното сдружение „За земята“ са поискали достъп до информация от община Стара Загора, която е бенефициент по проекта за изграждане на депото в партньорство с още 11 общини, дали участъкът от реката попада в рамките на „Натура 2000“, но досега не са получили отговор, потвърди за „Хоризонт“ природозащитничката Цвета Богданова.  По думите й в момента тече процедура за получаване на комплексно разрешително за проекта от Изпълнителната агенция „Околна среда“. 

Богданова припомня, че Инициативен комитет от село Ракитница обжалва избора на площадката за депото и твърди, че самият проект е незаконосъобразен. Комитетът от местни жители спечели веднъж дело в Административния съд в Стара Загора. ВАС също образува дело, но след това го прекрати с мотив, че инициативният комитет не може да бъде правен субект в съдебния спор. 

Хората са притеснени и от факта, че ниските подпочвени води ще стигнат до техните градини и дворове. Изпълнението на проекта продължава, доставени са вече и 9 тежки машини за строителството на депото. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44