Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опит политическата криза в Македония да се реши на европейско равнище

Снимка: БГНЕС
Европейските депутати Ричард Хоуит, Едуард Кукан и Иво Вайгъл ще разговарят в Брюксел с представители на управляващата в Македония партия ВМРО-ДПМНЕ и опозиционния Социалдемократически съюз на Македония в опит да помогнат за решаване на политическата криза, която от месеци разтърсва страната.

В интервю за "Хоризонт" лидерът на опозиционната партия Зоран Заев заяви, че страната му преминава през много драматичен период. По думите му демокрацията и човешките права в Македония са погазени в голяма степен, в следствие на скандала с подслушванията, който бе разкрит неотдавна:

Всички разговори показват колко са нарушени основните човешки права и свободи. На какво равнище е свободата и колко е тя нарушена като цяло, и колко вече не съществува демокрацията. Колкото повече няма държавност в Македония, толкова повече всичко е подчинено на партиите и партийно организирани институции, а правосъдната система е под влиянието им. Това показва, че всички избори от близкото минало са били незаконни и нечестно проведени.

Според Заев българските евродепутати имат сериозна роля в опита за решаване на политическата криза в Македония, а намеренията им са чисти и приятелски:

Приятелска България помогна много на Македония в целия този период. Сътрудничеството ни е винаги за пример в региона. Включването на евродепутатите от България има огромно значение за разрешаването на онова, което се случва в Македония, говорейки в позитивен план за намирането на решение на изхода от политическата и правна криза.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44