Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свлачище от 8 декара се активизира в смолянското село Оряховец

Снимка: Радио София
Свлачище от 8 декара се активизира в смолянското село Оряховец, община Баните. Къщите на над 20 души са застрашени от земната маса. Най-пострадали са две семейства, на които вече са връчени заповеди за евакуация.

Земята се е сцепила само за ден след обилното снеготопене и дъжд. Свлачищните процеси действат на площ около 8 декара над къщата на семейство Койнарови: Пукна ей тука нещо и в 3 часа и 10 минути го погледнах часовника, станах и не можех да заспя. Викам, то тръгна дувара... На тия гладни години, в тая сиромашия – къде да вървиш? Няма път. Ей го. Цял живот съм се мъчил, без път... няма живот вече.
  
Другата потенциално застрашена къща е на семейство Карамитеви: В пукнатините слагам клечки. Ето, преди малко падна. Тя ми дава знак, че постоянно върви, отваря пукнатината. По-миналата вечер усетих, че вратите не се затварят. Като се прибрахме и аз, и мъжът ми – какво да видиме? То навсякъде се нацепило – стени, врати, мазилките вече капят. Нямаме къде да отидеме. Ние сме сами жени, без родители. Майка ни е при нас. Няма къде да отидеме.

Кметът на Оряховец Невен Белчев се надява на помощ от държавата: Много е опасно. Връчени им са писма на тези семейства и съм им предложил да се преместят в старото кметство. Имам там четири стаи, но няма санитарни възли и т.н. И продължава, продължава от вчера насам. Днеска, като гледам, поне още с 10 метра се е увеличила тази пукнатина.

Свлачището застрашава къщите на още 20 души в Оряховец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44