Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 4 хиляди са случаите на агресия между ученици за последните 6 месеца

Снимка: БГНЕС

Над 80 процента от училищата в България са подавали сигнали за насилие, обяви заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. По данни на Синдиката на българските учители, 45 на сто от преподавателите са били обект на психически тормоз от страна на ученици и родители. Какви мерки предприема Министерството на образованието?

Само през последните шест месеца регистрираните случаи на агресия между ученици са над четири хиляди, в близо 1700 става дума за физическа агресия, 1600 за вербална, в около 500 – за психически тормоз. От страна на родители и деца над учители случаите на агресия са 310, а от учители над ученици – 92. Ваня Кастрева обясни какви мерки ще бъдат взети.

Активно присъствие на представители на МВР в училище, като хора на реда и пример на модел на отношение към насилие, не като изпълнение на служебните им задължения, а като институция, която запознава децата с последиците от нарушването на закона, запознаване на учениците със самите норми на закона, с техните права и задължения, защото децата трябва да припознаят в служителите на реда хора, към които те могат да се обърнат с доверие. Най-важното нещо е превенцията и преобръщането на обществените нагласи. В крайна сметка отговорността е на възрастните за това какво се случва с малките. Така че за мен наказанието е последната стъпка. Първата стъпка е превенцията на агресията и създаването на добри обществени модели.

Министерството на образованието е създало фейсбук страница, която ще отразява работата на ведомството в предстоящите форуми и събития.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44