Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организации на родители на деца с увреждания организират протест на 3-ти април

| обновено на 01.04.15 в 10:26
Снимка: БГНЕС

Държавата не знае колко хора с увреждания живеят у нас, какви са потребностите им и какви услуги трябва да им предложи, заявиха организации на родители на деца с увреждания. Според тях в момента такива деца са грижа единствено на своите семейства, а държавната политика съществува само на хартия.

Организацията на ТЕЛК комисиите е един от най-спешните въпроси, които трябва да бъдат решени, смятат родители на деца с увреждания. От различните организации настояха комисиите в цялата страна да спазват единна обща методика, да се прецизират условията, при които ТЕЛК-овете дават право на чужда помощ, както и да се изискват по-високи нива на компетентност от лекарите в тях.

Само през 2013 година над 68 хиляди лица над 16 години са минали за първи път на ТЕЛК - тоест, били са разпознати от системата, че имат увреждане. Същото важи и за повече от 5 400 малки деца. 

Неправителствени организации настояха за промяна в механизмите за работа на ТЕЛК-комисиите, за по-адекватна финансова помощ и повече услуги в общността за децата и възрастните с увреждания и техните семейства.

Несъвършенната система за медицинска експертиза е един от основните проблеми, които срещат хората с увреждания и техните семейства без оглед на вида и степента на увреждането. ТЕЛК-овете ощетяват реално увредените лица, дават право на подпомагане на хора, заболели заради напредналата си възраст и подменят диагнози за собствено удобство, заявиха участниците в кръглата маса. Искра Влахова, майка на 20-годишно момиче с множество увреждания.

ТЕЛК-ът трябва да отразява увреждания, а не сбор от болести. В европейското законодателство болестта е увреждане единствено и само ако не е характерна за възрастта. Ако на 60 години имаш кръвно, това е характерно за възрастта, ако на пет години имаш кръвно, тогава вече това води до увреждане.

Деца с аутизъм  пък се вписват като шизофреници само защото са навършили 16 години, разказа Кристина Николаева.

Обяснението е следното: диагнозата е "детски аутизъм", нямало диагноза "възрастен аутизъм"...

Родителите на деца с увреждания настояха още дългогодишните им грижи за техните деца да бъдат признавани за трудов стаж, а програмите за социално асистенство да се разширят.

На трети април част от организациите, присъстващи на днешната кръгла маса, организират и протест.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44