Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 6 мъртви пеликана са намерени в резервата Сребърна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още 6 мъртви пеликана бяха извадени от езерото в резервата Сребърна, където миналата седмица беше регистрирано огнище на птичи грип. Проби от мъртвите птици ще бъдат изпратени в София за анализ. Общият брой на откритите в резервата мъртви пеликани досега е 27.

Мъртвите птици са забелязани от охраната на резервата чрез системата за наблюдение в пеликановата колония, каза директорът на областната дирекция по безопасност на храните доктор Себахтин Халид.

Няма промяна в ситуацията - птичият грип, явно всичко, което е по-слабо, ще си отиде. Естественият подбор с пълна сила действа явно. Искам да помоля  жителите на село Сребърна да не си пускат животните и птиците по дворовете. Абсолютно задължително е да ги отглеждат на закрито. Установим ли нарушение, ще има и глоби. Минимумът е двеста лева

В Сребърна пристигнаха и експерти от старозагорския център за спасяване на диви животни "Зелени Балкани", които настояват мъртвите птици да бъдат изследвани и за други болести. Доктор Христина Клисурова.

Тъй като имаме потвърждение само за този щам на инфлуенцията, т.н. птичи грип, но при всички случаи ние държим на версията, че е добре да бъдат направени максимално много изследвания. Не можем да бъдем категорични каква е причината, ако не изключим най-различни връзки.

Същото искат и експерти от БАН, които извършват оглед по въздуха за наличие на други мъртви птици. В Сребърна и околните села е в сила забрана домашните птици да се пускат извън дворовете и да се търгува с птиче месо и продукти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44