Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция вероятно няма да подкрепи продължаване или разширяване на санкциите срещу Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гърция вероятно няма да подкрепи продължаване или разширяване на санкциите срещу Русия. Позицията беше обявена в навечерието на посещението на гръцкия премиер в руската столица.  „Политиката на санкции срещу Москва е безсмислена", заяви Алексис Ципрас в интервю за руската агенция ТАСС.

Преди посещението си в Москва гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви за първи път официална позиция срещу санкциите, наложени от Европейския съюз. Според политическите наблюдатели в Атина, гръцката страна ще окаже натиск или ще наложи вето върху продължаване на санкциите заради напрежението в Украйна. Пред медиите Ципрас заяви, че „политиката на санкциите е безсмислена“, но трябва да се прекрати напрежението в Украйна по пътя на дипломацията.

Гръцката управляваща партия Сириза търси път за сваляне на руското ембарго за гръцките стоки. Преди изборите Ципрас пое ангажимент пред  фермерите,че няма да допусне и тази година щети за производителите на плодове и зеленчуци, които внасяха на руския пазар.

С  тази дипломатическа мисия е и визитата на министъра на енергетиката днес в Москва. От руската столица министър Лафазанис  съобщи, че започва „нова ера“ в гръцко-руските отношения в интерес и на двете страни. Атина очаква намаляване цената на руския газ за Гърция, както и навлизане на мащабни руски инвестиции в изправената пред колапс гръцка икономика.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44