Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасно свлачище в кюстендилското село Друмохар

Снимка: БГНЕС

Свлачище напука опасно къща, застрашава още 5-6 имота и вече няколко пъти прекъсва водопровода към кюстендилското село Друмохар. По думите на кмета Красимир Георгиев, скатът е пропаднал на фронт от повече от 100 метра.

Проблемът е от 1978 година. Тогава свлачището за първи път съборило новоизградената къща на Георгиев, който тогава бил военен. Наложило се семейството му да живее една година в училището, докато си построи нов дом. Сега се е активизирало отново и от седмица вдигнало на крак селото и аварийните служби. Сигнализирана е Областната администрация и Областния управител в Кюстендил, както и Общината в Невестино за решаване на ситуацията. От селото се надяват да им бъдат осигурени средства по Фонд "Бедствия и аварии" за укпрепване на терена.

В напуканата къща в Друмохар живее само един мъж. Осигурена му е стая в друг дом, където да се настани. Багажът му ще бъде изнесен до ден-два. Търси му се друг подслон, но къщата не става за обитаване, казаха от Общината в Невестино.

В същото време влачище създава сериозни роблеми и в граничното село Пелатиково. Наводнен е единственият път към селото, засегнати са две къщи, а скалната маса напредва и подкопава бивш Дом за стари хора в подножието, това каза тази сутрин заместник-кметът на общината Йордан Глогов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44