Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

54 души са загинали при потъването на руски траулер в Охотско море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 54 души от екипажа на руски риболовен траулер са загинали, след като корабът потънал в Охотско море. 63-ма моряци са спасени, а съдбата на 15 все още не е известна.
На борда на дългия 104 метра хладилен траулер е имало 132-ма души. В спасителната акция участват над 20 кораба, а също така хеликоптери, съобщи Артур Рец- началник на морския спасителен център в Петропавловск-Камчатск:

 „Корабът потъна в 6.15 часа камчатско време. Всички плавателни съдове, които са били в този момент в района, са се включили в спасителните и издирвателни действия”, заяви Артур Рец.

Той добави, че видимостта в района на катастрофата е добра, а вълнението на морето слабо. Част от спасените моряци са били в кома заради дългия престой в ледените води край полуостров Камчатка. Сред загиналите вероятно е капитанът на кораба Александър Притоцки. Според някой съобщения, именно неговите грешни действия при вдигането на борда на мрежата с тегло 100 тона са могли да предизвикат внезапното преобръщане на кораба. Според друга версия, траулерът е потънал, след като се сблъскал с огромно парче плаващ лед. Всичко е станало толкова бързо, че екипажът не успял да подаде сигнал за бедствие.

На борда  е имало 78 руски граждани, както и 54 чужденци - граждани от Мианмар, Украйна, Латвия и Вануату.
Хладилният траулер "Дальний Восток" е бил в добро техническо състояние, съобщиха от фирмата-собственик „Магелан”, която го е закупила преди по-малко от половин година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44