Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До месец отваря врати първият център за ранна интервенция при деца с аутизъм

Снимка: БГНЕС
Първият в България център за ранна интервенция при деца с аутизъм ще отвори врати до месец в София. Новината идва в деня за повишаване информираността за проблемите на аутизма - 2-ри април.

У нас специализирани центрове за деца с аутизъм има само в София и Габрово. Според данните на Американския център за контрол на заболяванията, едно на всеки 95 деца развива аутизъм, но в България такава статистика няма. Ранната интервенция води до впечатляващи резултати при тези деца, каза Ани Андонова, директор на Центъра за деца и младежи с аутизъм в София:

Мога да дам пример с дете, което не е приемано в детска градина, защото то не се е справило поради ред причини. Сега то може да стои в групата заедно с другите деца, да изпълнява задачите на групата. Да, всичките са странни малко или много, но те са успели да се вградят в обществото, в групата, в училището и да се справят заедно със своите връстници. За нас това са впечатляващи резултати.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44