Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Людмила Димитрова: Решението на проблема с наводненията е изграждането на изкуствени езера

Снимка: БГНЕС

Изграждането на изкуствени езера, които да поемат част от водите при покачване на речните нива, е най-доброто и най-евтино решение на проблема с наводненията. Това каза ландшафтният архитект Людмила Димитрова, която е участвала в подобен проект за река Дунав, в района на Белене и Тутракан:

Има шлюзове, когато дойде голямата вода, тя залива тези територии и не отива нито към къщите, нито къса дигите, а всичко това става контролирано.

Според нея, методът е лесен и никак не е скъп за изпълнение. На практика това означава да се изградят на определени места в речните корита шлюзове, които при високи води се отварят и тя да отива в езерата. При липса на валежи през лятото тази вода може да се използва и за напояване на земеделските земи.

Езерото Керкини в гръцката част на река Струма е изградено по този начин и вече е природен феномен, заяви Димитрова :

В Гърция няма такива проблеми. Направено е огромно езеро Керкини, водата се влива там. Това е най-лесното, най-достъпното и най-доброто нещо, което може да се направи на много места в България. Общ проект за местата, които могат да бъдат разработени именно като места за контролирано заливане.

Директорът на дирекция  "Води" в Министерството на околната среда и водите Асен Личев потвърди за "Хоризонт“, че това е един от най-добрите начини за трайно решаване на проблема и допълни, че при изготвяне на Националния  план за овладяване на риска от водни бедствия  е  предвидено обособяване на зони за контролирано заливане чрез създаване на изкуствени езера  покрай реките, включително и на река Струма.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44