Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Пазарджик гледа мярката за неотклонение на 6-имата задържани за радикален ислям

Снимка: БГНЕС
В Пазарджишкия окръжен съд се гледа мярката за неотклонение на задържаните 6-има последователи на Ахмед Муса Ахмед, обвинени в разпространяването на радикален ислям. При обиските на домовете на няскои от тях бяха открити боеприпаси. Прокуратурата настоява за налагането им на постоянен арест.

Шестимата задържани са от групата на пазарджишкия ромски лидер Ахмед Муса Ахмед, който от ноември миналата година заедно с още петима последователи е в пазарджишкия следствен арест. Има обосновани предположения, че новите задържани, въпреки ареста на своя лидер, са продължили да работят за налагането на халифат. Групата е разпространявала клипове, чрез които се е пропагандирала война, аналогична на тази, която "Ислямска държава" пропагандира на територията на Сирия и Ирак.

Водач на пловдивската група е Йосиф Минчев, който лично е налагал проповядването на религиозно-екстремистка идеология. От проследените телефонни разговори се е доказало и негативното му отношение към държавността. В дома на единия от групата, Банко, е открит и арсенал от боеприпаси. Има доказателство, че Банко заедно със салафизма е разпространявал и наркотици.

Делото ще продължи до късно вечер в четвъртък. Държавното обвинение иска постоянен арест. Пред сградата на съда има засилено полицейско присъствие, но обстановката е спокойна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44