Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители и организации на деца и възрастни с увреждания излизат на протест

| обновено на 03.04.15 в 07:32
Снимка: БГНЕС
Родители и организации на деца и възрастни с увреждания излизат на протест. Очакват се шествия в поне 10 града в страната.

Семействата на деца с увреждания, някои от които вече са пълнолетни, настояват за радикална промяна в политиката към тях, за подобряване на здравните грижи и за осигуряване на работа за хората в затруднено положение. За да представят лично исканията си в институциите в София, протестиращи ще се съберат в 11.00 часа пред парламента. От там ще тръгне шествие, което ще мине под прозорците на социалното, здравното и образователното министерство, след което ще се върне на площад "Народно събрание".

Грижите, работата с нашите деца с увреждания са без почивни дни, без болнични, без отпуск. Нашият работен ден няма начало и край, а срокът на трудовия ни договор е до края на живота, казва Искра Влахова, майка на 19-годишно момиче с множество увреждания.

По думите й, към днешна дата социалната категория, която определят статистическите таблици на нея и всички останали майки със същата съдба, е домакиня:

Нормативното признание за нашите дела са единствено здравни осигуровки от бюджета и право на минимална пенсия. Държавата отказва да ни определи като отделна социална група със свои характеристики и нужди, отказва да признае труда ни и неговото значение по какъвто и да е начин. Нашият избор е доброволен. Той се нарича "Няма да изоставя детето си". Ако в очите на институциите и обществото този избор е правилен, ние искаме да го чуем - ясно артикулирано и разписано в закони и наредби.

Един от градовете в страната, където също ще има протест, е Бургас. Там хората с увреждания са близо 40 хиляди души. Те настояват да се създаде единен механизъм за координация и контрол на всички дейности, свързани с децата и възрастните в неравностойно положение.

Как мислите, че би могло въобще да се планират някакви дейности, свързани с хора с увреждания, когато държавата не знае какъв е техният брой, какви видове са. Ние искаме да останат само Държавната агенция за закрила на детето и Агенцията за хората с увреждания. Да са два органа, които отговорят съответно за децата и за възрастните с увреждания, е мнението на Мария Попова, майка на дете с увреждания.

Засегнатите искат още да се направят рехабилитационни центрове с екипи от специалисти. Те настояват Агенцията за хора с увреждания да заработи ефективно, а не да бездейства.

Чуйте от звуковия файл разговора с две майки на деца с увреждане - Боряна Драганова от София и Диана Маркова от Варна.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44