Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Охотско море продължава издирването на моряците, изчезнали след потъването на риболовния траулер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Охотско море второ денонощие продължава издирването на 13-те моряци, които са в неизвестност след потъването на руския риболовен траулер с 132 души на борда.

Шансовете да бъдат открити оцелели са минимални, признават спасителите, които продължават да претърсват района на катастрофата с помощта на близо 30 плавателни съда, хеликоптер и самолет амфибия.

Механикът Дмитрий Дмитриевич разказва за последните минути на борда: 

Корабът започна да се накланя и това продължи 30-40 минути. После за една минута потънахме. Много от нас останаха на борда. Капитанът не даде никакви команди и ние сами решихме да си сложим спасителните жилетки.

По всяка вероятност моряците, които се водят за безследно изчезнали, се намират вътре в потъналия траулер. Корабът се намира на около 200 метра дълбочина и е недостъпен за водолазите. До него може да достигне подводен апарат, но той едва ли ще даде информация за съдбата на изчезналите.

По последни данни, в резултат на потъването на хладилния траулер са загинали 56 души. Разследването на причините за трагедията продължава, като засега една от водещите версии е, че корабът е загубил баланс заради претоварената мрежа.

Междувременно иззетите документи на компанията показаха, че повечето чужденци на траулера са били нелегални работници, които се качвали на борда, след като корабът вече е бил открито море.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44