Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече 135 години Велико Търново има своя горска служба

Снимка: Катя Чорова

Във Велико Търново отбелязаха 135 години от създаването на регионалната горска служба с откриването на обелиск. Директорът на горската служба Николай Николов припомни.

През далечната 1880 година с указ на княз Александър Първи Батенберг е назначен първият губернски лесничей за Търновска губерния. Казвал се е Кирил Николов. Оттогава е и началото на регионална администрация на територията на  Великотърновска и Габровска област.
Заместник министърът на земеделието Георги Костов каза, че нашите горски служби винаги са били сред най-добрите в Европа:
И ние можем да се гордеем с нашите специалисти, които са завещали такова горско богатство, така че 54 процента от горите ни в момента да са включени в екологичната мрежа "Натура", което е рекорд за Европейския съюз.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44