Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Лазаровден

| обновено на 04.04.15 в 11:24

В последната събота преди Страстната седмица, християните празнуват Лазаровден. Църквата отбелязва възкресението на библейския Лазар, както и паметта на свети  мъченик Лазар Български, измъчван и убит през 1802-а година.

Лазаруването е момински ритуал за плодородие и благоденствие на цялото село, припомня етнографът Недка Димитрова:

Девойки на предженитбена възраст, пременени, натъкмени, облечени в най-хубавите си копринени и кенарени ризи, с най-хубавите си вълненици, които са направени от тях - изтъкани, изпредени и изплетени, се събират на групички и вървят от къща на къща. Всяка една къща в селото трябва да бъде посетена от тези хубави млади девойки, които пеят весели Лазарски песни. Стопанките трябва да дарят лазарските с бели несварени яйца за този хубав песенен поздрав.

И до днес традицията на лазаруването се поддържа от селските читалища във Врачанско. Анета Дилова от село Баница споделя:

Голяма красота е. Чудесно е, че по този начин се демонстрират и народните носии. Така възкръсва и се продължава традицията, възпитава се младото поколение и децата в любов към българското.

Песните и благословиите на лазарските групи ще обиколят днес домовете в ямболското село Генерал Инзово. 77-годишната Галя Димитрова си спомня с вълнение времето, когато тя е лазарувала и разказва, че в махалата са били около 16 момичета, обаче за Лазаровден са тръгвали само 7:

Две пееха, една куйрукчийка, така му викахме ний, и една до кръстницата, и кръстницата - седем. Много добре ни посрещаха,  само с яйца и пари. А лазарка може да стане всяко момиче като израсте вече, на 15-16 години. Когато кръстницата вече стане кръстница на Лазаровден, до годината трябва да се ожени, раза тя.

Момински песни ще огласят и чаршията в Етнографския комплекс „Етъра“ край Габрово, където девойки ще пресъздадат най-хубавия пролетен обичай - Лазаруване.

Лазарките ще танцуват пред работилниците в комплекса и ще пожелаят с песните си здраве и берекет на майсторите от Етърската чаршия. По реката момичетата ще пуснат своите венчета, сплетени от върбови клонки, каквато е традицията за днешния празничен ден в предпоследната събота преди Великден. Народната обредност, песните и танците, които се изпълняват, момичетата изучават в училището за лазарки, организирано в Етъра за пета поредна година. Всяка от девойките днес ще получи уверение, че е мома и вече може да се задоми.

С фолклорната програма „За тебе пеем, Лазар“ започва традиционният двудневен празник в Ловеч, посветен на Лазаровден и Цветница.

На откритата сцена в стария квартал "Вароша" своите песни и танци ще представят детски и младежки състави от Ловеч и областта. В 12:30 часа започва регионалният събор на народното творчество "Цветница в Ловеч". Участниците в него ще представят и характерна от миналото селска седянка. Гостите на празника ще видят и спектакъла "Звук и светлина - историята своя тачим". Майстори-занаятчии ще демонстрират рисуване на великденски яйца, изработка на кожени изделия, бижута от топено многоцветно стъкло, ръчно изработени кукли и домашна декорация от плат. Занаятчиите ще представят и дърворезба, керамика, икони, уникални свещи и други авторски изделия. Със своето грънчарско колело майстор от Троян ще демонстрира точене на керамични съдове.

Имен ден имат: Лазар, Лазарка, Лазарин



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44