Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Танева:Търсим помощ от ЕК за млекопроизводителите

Снимка: БГНЕС

България ще търси подкрепа от Eврокомисията /ЕК/ за подпомагане на млекопроизводителите след отпадане на квотите, това съобщи министърът на земеделието  Десислава Танева. Още от декември месец миналата година се търси решение за пряка подкрепа на млякото и вече има такава от 10 държави, посочи Танева:

Надявам се да стигнем до крайно решение в тази посока, тъй като и в момента комисията прилага две мерки за подкрепа на млечния сектор, но те са такива, че не касаят националната специфика на производство. То е за сухо мляко и краве масло, които ние почти не произвеждаме - за сухо мляко нямаме изобщо инсталации. Ние при всички случаи ще ги подкрепим и с държавна помощ "de minimis". Надяваме се на решение на ниво комисия, за да може да имаме финансов пакет и от там със съответния инструмент, приложим за нашето производство, а то е на мляко и на традиционното българско сирене.

Министърът на земеделието припомни, че министерството работи усилено и по новия закон за храните:

Който закон ще въведе всички възможни дерогации на европейското законодателство в полза на българския потребител. Ние ще презентираме това.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44