Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск ще отслужи пасхалното богослужение във Ватикана

папа Франциск
Снимка: БГНЕС

Католическият свят е в навечерието на Великден. Тази вечер  папа Франциск ще отслужи нощното богослужение във Ватикана

Църковният ритуал ще започне с благославяне на пасхалния огън, след което, папа Франциск ще оглави нощното богослужение в базиликата „Св. Петър”. На него ще присъстват кардинали, епископи, свещеници и специално поканени гости.

В Италия, по католически обичай, през цялата Страстна седмица, се извършват съответни обреди, един от които е „Пътят на кръста” на Велики петък, представящ Страстите Христови. Апогеят на този ритуал е винаги в Рим край Колизеума с участието на папата.

В него, по време на своето слово,  папа Франциск осъди нападенията срещу християните в различните краища на света, определяйки насилието в Кения при което загинаха 147 души, като брутално.

В Милано, по време на същата церемония в града,  пред Миланската катедрала протестираха активисти за защита на животните, които са част от великденското меню. Само в Италия всяка година биват заклани 400,000 агнета и ярета.

Утре, от балкона на базиликата „Св.Петър” в Рим, в  11,15 часа /местно време/,  Папа Франциск ще произнесе традиционното си послание „Урби ет орби” (”Към града и света”).

На Великден всички музеи в Италия ще работят безплатно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44