Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Страстната седмица

| обновено на 06.04.15 в 07:30
Днес започва последната седмица от Великденския пост преди Възкресение Христово. Тя се нарича Страстна, защото е изпълнена със страданията на Господ Иисус Христос преди смъртта на кръста и Възкресението. Всички дни от седмицата символизират важни за християнството събития, като изгонването на търговците от храма, Тайната вечеря в Гетсиманската градина, предателството на Юда Искариотски, осъждането, кръстните мъки, смъртта и възкресението в неделния ден на Иисус Христос, което се е превърнало в централен момент в цялата християнска религия, даващ надежда и упование за вечния живот. 

През Страстната седмица е препоръчително да се спазват строгите предписания за Великденския пост, като изключение се правят за деца, болни, бременни и възрастни хора.

Това е период в християнството, когато всеки от вярващите трябва да направи своята равносметка, казва богословът и църковен историк Георги Тодоров: Страстната седмица поначало е един период на максимална духовна концентрация и на покаяние. Защото за какво ни е този пост, за какво са ни тези спомени за най-тъжните мигове в световната история преди най-славните. За да се насочим към нашите собствени недъзи. Ако ние използваме Страстната седмица по предназначение, като едно вглеждане в това, което ние вътре не сме свършили със себе си, тя ще придобие своя истински смисъл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44