Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на здравето лекари ще протестират срещу методиката за финансиране на болниците

Снимка: БГНЕС

Лекари ще протестират символично във вторник, когато е и Световният ден на здравето. По този начин медиците ще изразят несъгласието си с методиката за финансиране на болниците. Засега участие в протеста са потвърдили университетските, частните и общинските лечебници.

Според одобрената от Здравната каса и Българския лекарски съюз методика през 2015-а година болниците ще работят с твърди бюджети, които ще са между 90% и 95% от миналогодишните.

В момента принципът на финансиране е пациентът да следва парите
, заяви доц. Стайко Спиридонов, председател на Националната асоциация на частните болници:

Предлагаме, първо, остойностяване на медицинските услуги, второ, обездържавяване на Националната каса и постепенна демонополизация, трето, превръщането на Лекарския съюз в Лекарска камара, четвърто, връщането на националните медицински институти с държавно финансиране. Такива са Институтът по спешна помощ и Институтът по онкология. Предлагаме концентриране на високо технологична дейност и лечебна дейност, включително и висока подготовка на кадри. Петата идея е либерализация в здравеопазването, повече държавен контрол, регулацията и повече пазар при услугите. В медицината това означава по-свободен пазар и достъп до медицинските услуги с държавна, а не с административна регулация.


Подробностите чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44