Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ - ключов инструмент за целите на националната стратегия „България 2020“

| обновено на 06.04.15 в 16:15
Снимка: sf.mon.bg
В рубриката "Европа за мен"  ще насочим вниманието си към науката и образованието, като едни от водещите фактори за увеличаване на общественото благосъстояние. За това, че образованието е главният "път" и към духовното израстване, но и към стопанския просперитет, е известно отдавна.

Като особено показателен пример за това може да послужи сравнението на  доходите на хората със средно и с по-ниско от средно образование.

Актуалните данни на Евростат за България сочат, че сред населението в активна възраст - между 18 и 64 години, хората с по-ниско от средно образование имат годишен доход, който е почти два пъти по-нисък от дохода на хората със средно образование (1437 € е точната разлика на годишния доход). Такава разлика в доходите има във всички развити държави, винаги в полза на по-образованите.

Сега България има шанса да започне дейности по оперативна европрограма, която да подпомогне науката и образованието. Целта е т.нар. интелигентен растеж на икономиката, който е базиран на добри постижения в образованието, развитие на науката и високотехнологичните отрасли на икономиката, обвързани с иновации и инвестиции  в тази сфера.

За тази нова оперативна европрограма разказва Мария Йорданова с помощта на Кирил Киряков, който е ръководител на екипа за България в Главната дирекция „Заетост, социални въпроси и включване“ на Европейската комисия  и евродепутата от групата на Европейската народна партия Светослав Малинов -  член на Комисията по култура и образование и заместник в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

Чуйте.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.