Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Лукарски:

Фирмите ще връщат до 25% от помощта по ОП "Иновации и конкурентоспособност" при неефективни проекти

Снимка: БУЛФОТО
От 5 до 25% от безвъзмездната финансова помощ по ОП "Иновации и конкурентоспособност" ще трябва да връщат фирмите, ако проектите им не са ефективни. Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. В понеделник бяха представени критериите за кандидатстване по първата процедура  "Подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия". Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 150 млн. евро:

Индикаторите за изпълнение на даден проект ще бъдат четири и спрямо тях ще се изисква възстановяване от 5 до 25% от стойността на помощта, обясни Ивелина Пенева от Европейския фонд за конкурентоспособност:

Това не бива да се възприема като санкция, а напротив, като поощряване на кандидатите да се чувстват обвързани със стойностите, които те са предвидили в бизнес плана, става въпрос за четири показателя -  вътрешна норма на възвръщаемост, увеличаване на приходите от износ, повишаване на производството и повишаване на ефективността на разходите.

Според министър Лукарски, оценяването на проектите ще става по количествено измерими критерии и така се гарантира липсата на субективизъм:

За първи път имаме количествено измерими критерии за сметка на качествени такива, които въвеждаха субективизъм в миналия период. Дори вече имаме обратна информация от страна на консултанти, които са недоволни от това, че субективизмът е сведен до минимум.

Фирми, които са печелили европейско финансиране в предишния програмен период, ще получават по-малко точки в сравнение с новите кандидати:

Идеята е, като вземете един път грант за съответни машини, вече да си развиете бизнеса, така че той да може да произвежда и следващите машини и съоръжения вече да си ги купите с печалбата от това, за което Европа ви е подпомогнала. Едни и същи фирми не трябва да разчитат само и единствено на европейско финансиране, допълни министърът.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44