Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милко Палангурски:

Има много нарушения при формирането на състава на Общото събрание, което ще избира ректора на ВУ

Университетът е в дълбока академична криза и в момента тенденцията на развитие е низходяща

проф. Милко Палангурски

Има много нарушения при формиране състава на Общото събрание, което през месец май ще избира нов ректор на Великотърновския университет ,"Св. Св. Кирил и Методий“. Това твърди историкът проф. Милко Палангурски, който е известен изследовател на изборния процес у нас.

Според проф. Палангурски, нарушенията при избора на членове на Общото събрание са при квотите както на студентите, така и на служителите:

Аз съм изброил някога в 5-те тези книги за изборите към 340 вида изборни нарушения. За първи път видях избори без списък, без бюлетина. Дори Гочолу не е гласувал без избирателен списък, пък и без бюлетина. Това и Алеко Константинов не може да го измисли, повярвайте ми.

Той смята, че тоталната централизация в управлението на академичната общност е довело до криза:

Университетът е в дълбока академична криза и в момента тенденцията на развитие е низходяща. През 2011-а година с Световната рейтингова система той вземаше 2 553-то място, а в момента се срина на 3 131-во. Националните рейтингови системи също показват изключително негативен тренд и загуба на позиции.

Тези факти са причината проф. Палангурски да обяви кандидатурата си за ректор в концепция, наречена "За академичност, прозрачност и качество",  с която ще търси подкрепа за промяна във Великотърновския университет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44