Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелари се оплакват от пръскане с пестициди, което убива пчелите им

Снимка: Радио ВИДИН

Над 80 хиляди пчелни семейства са загинали от болести и пръскане с пестициди у нас през миналата година. Това съобщи във Варна Валентин Атанасов от Съюза на пчеларите. Той заяви, че държавата спешно трябва да вземе мерки срещу арендатори, които извършват пръскане, без да информират пчеларите.

Никой нищо не казва на тези арендатори. Това е огромен проблем за нашите колеги, защото масово измират пчелите, те и без това трудно се гледат, а ние на практика сме безсилни, защото се борим срещу един мастодонт. На земеделските производители им дават огромни субсидии, а ние нямаме никакви методи, с които да се борим. Идват проверители, идват от ветеринарната служба, правим един протокол и с това приключваме, което не е достатъчно просто, нашите пчели умират, посочи Атанасов.

От сряда до 17 април във Варна ще се проведе поредното издание на Фестивала на меда, в което ще участват производители от цялата страна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Какво се случва в кошера? На пчелите с любов

Пчелите имат силата да изменят и да влияят върху околната среда. Подобна задача стои в основата на цялостната концепция на кампанията „На пчелите с любов”. Събитията в рамките й ще информират, разказват, обучават, проучват, ще са намесват в..

публикувано на 07.04.15 в 15:01

В Шумен организират проявата „Пролетни празници с пчели и мед“

Съвместната проява със Съюза на българските пчелари „Пролетни празници с пчели и мед“ ще се състои днес в Народното читалище „Тодор Петков”. В програмата са включени две срещи с ученици от Базовото училище от 10 и от 15 часа, децата ще се запознаят с..

публикувано на 24.03.15 в 09:06

Европа преди новините: Здравето на пчелите е най-важно за земеделието през 2015 година

Миналата седмица бе първото заседание на новата работна група в Европарламента „Пчеларство и здраве на пчелите“, създадена от група депутати от различни политически сили, най-вече от членове на Комисията по земеделие и развитие на селскостопанските региони…..

публикувано на 28.02.15 в 12:15

Пчелите в Странджа измират, пчеларите чакат намесата на държавата

Заради изключително високата смъртност на пчелните семейства на територията на Странджа, утре в Царево се организира среща на пчеларите от региона. На срещата ще присъстват пчеларите от общините Царево, Приморско и Малко Търново, както и..

публикувано на 23.02.15 в 14:15
pcheli_tartovka

Измират пчелите по морето

В общините Царево, Малко Търново и Приморско смъртността на пчелите през последните месеци е почти 100 процента, има и заличени вече пчелини, алармира   в интервю за Радио Стара Загора председателят на  сдружение “Странджански манов мед“ Манол..

публикувано на 10.02.15 в 13:46

До 47% достигна смъртността на пчелите в някои части на Шуменско

До 47% достига смъртността на пчелите в някои части на Шуменска област. За това алармират шуменските пчелари. „Трябва да се търси спешна помощ от държавата и промени в законодателството, за да се справим с проблема. В противен случай не само ще замре..

публикувано на 27.02.15 в 12:49