Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК е наблюдавала преговорите в Будапеща за "Турски поток"

Ана-Кайза Итконен
Снимка: europa.eu

Европейската комисия е била поканена и е участвала като наблюдател във вчерашните разговори в Будапеща, където представители на Унгария, Гърция, Турция, Сърбия и Македония обсъждаха газови алтернативи за региона и конкретно проекта "Турски поток".

Това съобщи говорителката на Европейската комисия по въпросите на енергетиката Ана-Кайза Итконен, като припомни, че диверсификацията на газовите доставки за Югоизточна Европа е от ключово значение и е част от новата енергийна стратегия. Итконен обърна внимание, че въпросите, обсъждани вчера в Будапеща, до голяма степен съвпадат с темите, с които се занимава специалната работна група на високо ниво, която вече проведе първата си среща в София.

На въпрос обезпокоена ли е Еврокомисията, че същите въпроси се обсъждат от паралелна група държави, която може да търси заобикаляне на определени страни-членки, или на определени европейски норми, Ана-Кайза Итконен отговори:

Добре е, че тези въпроси се обсъждат. Както можете да видите и от приетата вчера декларация – тя като цяло потвърждава само политически намерения. Те информират комисията и ние наблюдаваме дискусиите им, така че – на този етап нямаме какво повече да добавим. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44